owoce-i-warzywa-w-diecie-psa-2Dania kuchni śródziemnomorskiej są bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu przede wszystkim dlatego, że są one bardzo bogate w warzywa i owoce, które z kolei zawierają ogromne ilości cennych dla ludzkiego zdrowia witamin i minerałów. Okazuje się, że dania kuchni śródziemnomorskiej w bardzo dużej mierze bazują na tak zdrowych warzywach i owocach, jak np. oliwki czy pomidory, ogórki oraz sałaty. Do przygotowania poszczególnych potraw wykorzystuje się raczej oliwę z oliwek, aniżeli olej, dzięki czemu potrawy są zdrowsze. Okazuje się również, że oliwa z oliwek jest bardzo cennym źródłem licznych witamin i zdrowych tłuszczy omega, które są niezbędne do tego, aby ludzki organizm mógł funkcjonować w prawidłowy sposób. Warzywa pojawiają się niemal przy każdej potrawie. Nieważne, czy danie składa się z mięsa czy też z ryby to jednak zawsze towarzyszy mu jakaś sałatka.

W kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne stały się także owoce morza, takie jak krewetki, małże czy ostrygi. Ich popularność rośnie z roku na rok oraz przybywa osób, które bardzo chętnie wybierają je jako element do swojego menu. W kuchni śródziemnomorskiej niezbyt popularne są ziemniaki oraz dania z ich udziałem, gdyż jest to warzywo bardzo tuczące, które nie ma zbyt wielu cennych składników odżywczych. Bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej są także rożnego typu sosy sałatkowe, w tym bardzo znany na całym świecie sos winegret czy też sos tysiąca wysp.