Posted by on sie 30, 2016 in Ziemniaki i potrawy ziemniaczne | 0 comments

Zapiekanka kartoflana

Dania z ziemniaków są tanie i smaczne. Ponadto, można wykonać nieskończoną ilość ich odmian, dodając różnorodne dodatki, gotując, piekąc, smażąc lub grillując. Bardzo smacznym daniem jest zapiekanka kartoflana. Do jej wykonania potrzeba około osiem średnich kartofli, niecałą szklankę jogurtu, ćwierć kilograma tłustego twarogu, ósmą część kostki masła, 15 dkg żółtego sera, łyżeczka oregano i pół łyżeczki pieprzu. Kartofle należy ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, a następnie przestudzić je, obrać i pokroić w plasterki. W misce należy pokruszyć twaróg i wymieszać go łyżką z jogurtem, pieprzem i łyżeczką soli. Ser trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dno niedużego naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia w której będziemy piec naszą zapiekankę należy wyłozyć plasterkami masła. Na nich układamy na przemian, warstwami, plasterki kartofli i masę twarogowo-jogurtową.

Posypujemy całość żółtym serem i oregano, nastepnie wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Bardzo smaczna jest także zapiekanka ziemniaczana z cukinią, do której dodajemy także pomidory i ser mozzarella. W formie układamy na przemian plasterki kartofli, pomidorów i cukinii, wtykając co jakiś czas kawałek sera, zostawiając ser na ułożenie na wierzchu. Polacy lubią też zapiekankę ziemniaczaną z grzybami świeżymi sezonie lub suszonymi w zimie. Do zapiekanki tej pasują również jajka na twardo. Grzyby się gotuje i podobnie jak w przodku wszystkich zapiekanek, ukąsa się składniki warstwowo.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>