110510_salatka-greckaKuchnia śródziemnomorska to kuchnia lekka i delikatna, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby w każdym wieku. Jest ona bardzo zdrowia dla ludzkiego organizmu z uwagi na to, że dostarcza wielu cennych składników odżywczych a jednocześnie jest ona wolna od dużej ilości tłuszczu oraz substancji szkodliwych dla naszego zdrowia. Okazuje się, że kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim bardzo częste wykorzystanie w niej wielu różnych warzy i owoców, w tym także owoców morza. Jednym z bardzo ważnych dań kuchni śródziemnomorskiej jest sałatka grecka, która jest powszechnie znana także w Polsce. Okazuje się, że podstawą sałatki greckiej jest przede wszystkim sałatkowy ser feta oraz oliwki. Zazwyczaj do sałatki greckiej dodaje się zielone oliwki, ale istnieje możliwość dodawania także oliwek czarnych, które są znacznie bardziej intensywne w swoim smaku.

Oprócz oliwek i sera feta bardzo ważnym składnikiem sałatki greckiej jest także sałata, ogórek oraz pomidory. Każe z tych warzy kroi się w drobną kosteczkę i następnie dodaje się do sałatki. Bardzo ważne jest jednak to, aby do sałata była krojona nie z udziałem noża, ale palcami. Wówczas zachowuje ona lepsze walory smakowe. Do sałatki greckiej należy dodać także odpowiedni sos. Zazwyczaj sos składa się z oliwy lub z oleju, soli, pieprzu oraz innych przypraw. Można także skorzystać z wersji gotowego sosu sałatkowego do sałatki greckiej, który jest dostępny w bardzo wielu różnych sklepach spożywczych.