Posted by on sie 30, 2016 in Ziemniaki i potrawy ziemniaczne | 0 comments

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to przysmak zarówno dorosłych jak i dzieci. Bardzo smaczne są ziołowe placki wykonane oczywiście z ziemniaków oraz z zielonej cukinii. Do placków potrzebne są jeszcze płatki owsiane, mąka, bazylia, tymianek, proszek do pieczenia i olej. W celu przyrządzenia ziołowych placków dla przeciętnej czteroosobowej rodziny, należy umyć i obrać sześć średnich ziemniaków i wraz z cukinią zetrzeć je na tarce o malutkich oczkach, tak aby powstały drobne nitki ziemniaczane i cukiniowe. Listki ziół trzeba umyć osuszyć na ściereczce i drobno posiekać. Należy dodać je do ziemniaków wraz z pozostałymi składnikami oraz półtorej łyżki soli. Dokładnie wszystko trzeba wymieszać i dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na bardzo gorący olej nakładać po łyżce masy, formując placki, które trzeba smażyć po parę minut z każdej strony, aż będą złotobrązowe.

Gotowe placki należy odsączyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Do smażenia kolejnych porcji należy uzupełniać olej na patelni. Placki z cukinią są smaczniejsze ze względu na delikatność i chrupkość, zaś świeże zioła nadają im niepowtarzalny aromat. Placki ziemniaczane z cukinią można podawać z sosem pomidorowym, chrzanem ze śmietaną lub śmietankowym serkiem do smarowania pieczywa wymieszanym z jogurtem. Dobre są też placki podane z pieprzem i drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>