070f6ef4-811d-4bab-8e23-af702660e3c8_20101026032629_Owoce-morzaOwoce morza dzielą ludzi na ich zwolenników oraz na ich przeciwników. Okazuje się, że owoce morza, takie jak krewetki, kraby, homary, małże czy inne specjały mogą smakować każdemu pod warunkiem jednak, że są one w prawidłowy sposób przygotowane. Okazuje się również, że owoce morza są nie tylko smaczne, ale zdrowe dla ludzkiego organizmu. Badania naukowe wskazują, że dieta bogata w takie składniki, jak owoce morza sprawia, że znacząco poprawia się kondycja ludzkiego organizmu. Człowiek nabiera znacznie więcej ochoty do życia i do wykonywania codziennych czynności. Okazuje się, że nie tylko należy wiedzieć, jak przygotować poszczególne owoce morza, ale także bardzo ważne jest to w jaki sposób należy je jeść. Szczególne kontrowersje może budzić sposób jedzenia małży czy też krabów.

Okazuje się, że owoce morza, jakimi są krewetki mogą być również przygotowane na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest panierowanie krewetek w mące i w jajku, a następnie podpiekanie ich na gorącej oliwie lub na gorącym oleju. Okazuje się, że bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej są także specjały marynowane właśnie w oliwie z oliwek oraz w innych marynatach. Owoce morza muszą być także we właściwy sposób przyprawione. Podstawą jest zawsze sól i pieprz oraz bogaty bukiet ziół, w tym przede wszystkim ziół takich jak bazylia, oregano czy zioła prowansalskie.