Posted by on sie 30, 2016 in Ziemniaki i potrawy ziemniaczne | 0 comments

Krokiety ziemniaczane

Krokiety z kartofli bardzo łatwo przyrządzić. Najsmaczniejszy rodzaj tego dania to krokiety z groszkiem. Najpierw należy obrać kartofle, pokroić je w drobną kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie trzeba je odcedzić, rozgnieść i odstawić do wystygnięcia. Natkę lub kolendrę która nada krokitom charakteru, należy opłukać, osuszyć i posiekać. Groszek trzeba ugotować na parze lub w małej ilości wody, aż do czasu gdy uzyska odpowiednią miękkość. Pieczarki wraz z cebulą należy usmażyć na patelni, a jajka ugotować i pokroić na drobno. Do kartofli należy dodać pieczarki, jajka, natkę, pieprz i przyprawy oraz łyżeczkę soli, bułkę tartą, drobno posiekany czosnek lub cebulkę. Wszystko to należy zagnieść ręką, dodać groszek i delikatnie wymieszać, tak aby połączył się z masą. Potem ciasto trzeba podzielić na dwanaście równych części, ulepić z nich kulki a potem zrobić małe okrągłe spłaszczone placuszki o średnicy około 7cm. Smażyć je należy na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złotobrązowe.

Z patelni dobrze jest je przełozyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Krokiety dobrze smakują z różnego rodzaju piklami i czatnejami, a także kwaśną gęstą śmietaną i kiszoną kapustą. Innym rodzaj ziemniaczanych krokietów robi się z puree z kartofli, dodając do niego trochę pieprzu, dwa lub trzy całe jaja, odrobinę siekanego kopru i pietruszki. Należy to wszytko wymieszać i wyrabiać podłużne okrągłe wałeczki. Otoczyć je w mące, posmarować jajkiem, obsypać tartą bułką i obsmażyć naokoło.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>