Posted by on sie 30, 2016 in Ziemniaki i potrawy ziemniaczne | 0 comments

Gnocchi kartoflane

Gnocchi, czyli po polsku kuleczki lub kopytka kartoflane są doskonałe z różnego rodzaju sosami. Choć ich nazwa brzmi dość egzotycznie, wbrew pozorom bardzo łatwo jest je przyrządzić, używając bardzo prostych, podstawowych składników. Sztuką w przypadku ziemniaczanych kulek jest zrobienie odpowiedniego miękkiego i lekkiego ciasta. Niestety nie każdemu wychodzi ono tak, jakby tego chciał. Niektórzy przygotowują od razu więcej gnocchi, by można było część zamrozić i wyjąć w poźniejszym czasie i wrzucić na wrzątek, by mieć szybszy obiad. W takim przypadku, gdy już uformuje się gnocchi, dzieli się je na porcje obiadowe, szczelnie zamyka w foliowej torebce i wkłada do zamrażalki. Gdy chcemy przygotować gnocchi, wystarczy wyjąć torebkę i wrzucić ciasto do gotującej się wody. Do wykonania kuleczek ziemniaczanych potrzebne są ziemniaki, mąka i sól. Sprawdza się proporcja: 8 średniej wielkości kartofli na 6-8 filiżanek mąki.

Kartofle należy obrać ze skórki, podzielić na kawałki i gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Gdy są jeszcze ciepłe włożyć do naczynia do wyrabiania ciasta i wrabiając ciasto powoli i stopniowo dodawać mąkę. Należy ugniatać ciasto delikatnie, dopóki nie otrzymamy gładkiej i elastycznej konsystencji ciasta. Następnie podzielić ciasto na kawałki i każdy kawałek zrolować na grubość kciuka. Ciąć rulonik na calowe kawałki. Następnie kładziemy widelec wypukłością na wierzch, na desce oprószonej mąką, a kawałek ciasta lekko wyciskamy w dół na widelcu. Tak powstają pokarbowane kluski lekko zawinięte do wewnątrz. Gnocchi wrzucamy ostrożnie do gotującej się osolonej wody i wyjmujemy, gdy pojawią się na powierzchni.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>