Posted by on sie 30, 2016 in Ziemniaki i potrawy ziemniaczne | 0 comments

Bezy i ciasto ziemniaczane

Ziemniaki, w wielu regionach Polski zwane kartoflami, nie tylko są dodatkami do dań mięsnych, ale można zrobić z nich również smakowity deser. Bardo ciekawą potrawą z ziemniaków na słodko są bezy ziemniaczane. Przyrządza się je z kilograma ziemniaków, dodając trzy jajka, pół szklanki śmietany, odrobinę żółtego sera i dwie łyżki masła.

Potrzebny jest jeszcze tłuszcz do wysmarowania blachy, sól i pieprz. Kartofle należy obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie je odcedzić i zemleć w maszynce. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z kartoflami. Przyprawić masę solą i pieprzem. Następnie należy ubić białka na sztywną pianę i wymieszać tę pianę z kartoflami. Blachę natłuścić, a powstałe purée włożyć do szprycy i wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Ciasto należy piec 5-10 minut w temperaturze 250°C. Bardzo smacznym deserem jest także ciasto ziemniaczane z mleczną czekoladą i gorzkim kakao. Do sporządzenia ciasta potrzebny jest jeden średni ziemniak, dwie łyżki margaryny lub masła, dziesięć dkg gorzkiej czekolady, cukier waniliowy oraz dwie łyżki siekanych migdałów i dwie łyżeczki słodkiego kakao. Czekoladę należy rozpuścić, a ugotowany ziemniak ubić lub przetrzeć przez sito. Wymieszać wszystko razem: puree, czekoladę, migdały, margarynę i cukier. Można dodać do tego małą łyżeczkę rumu do smaku. Zawinąć masę w folię i włożyć do lodówki, żeby stężało. Przed podaniem oprószyć słodkim kakao. Nie trzeba piec.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>