Posted by on sie 30, 2016 in Ziemniaki i potrawy ziemniaczne | 0 comments

Babka kartoflana

Ziemniaki możemy jeść jako dodatek do potraw lub jako podstawowy składnik dania. Bardzo dobrą propozycją dania na obiad jest babka kartoflana. Do jej sporządzenia potrzeba półtora kilograma kartofli, kilka cebulek, 20 dag pieczarek, 3 jajka, mąka i olej. Przyda się również bułka tarta, majeranek, kminek, sól i pieprz. Najpierw należy obrać kartofle. Połowę zmiksować, natomiast pozostałe zetrzeć na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju, a do kartofli wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki mąki i wymieszać. Na koniec dodać do tego uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy. Dużą formę w której planujemy piec babkę, należy wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą kartoflaną. Piec babkę należy przez dwie godziny w temperaturze około 150°C.

Zamiast pieczarek, można też upiec babkę z kiełbasą i boczkiem, która będzie bardziej pożywna, kaloryczna i oczywiście tucząca. W celu wykonania mięsnej ziemniaczanej babki, ziemniaki należy utrzeć tak jak na placki. Dodać do tego przysmażoną cebulkę i kiełbaskę. Blachę na której będziemy piec babkę, należy wyłożyć plastrami boczku i kilka liści laurowych. Wstawić babkę do piekarnika i piec półtorej godziny aż się babka zezłoci. Najlepiej podawać babkę polaną śmietaną ze szczyptą soli i pieprzu, a do popijania babki najlepsze będzie mleko.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>